De Eerste Wereldoorlog had een aanzienlijke invloed op Nederland, ondanks dat het land neutraal bleef gedurende het conflict. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van die invloed:
Deze oorlog veroorzaakte grote verstoringen in de handel, vooral omdat Nederland afhankelijk was van overzeese importen en exporten. De blokkade van de geallieerden en de U-bootcampagne van de Duitsers bemoeilijkten de handel, wat leidde tot tekorten aan grondstoffen en voedsel.
Door de verstoring van de handel en de invoerbeperkingen ontstonden er tekorten aan voedsel en brandstof, wat leidde tot inflatie. De prijzen van basisproducten stegen, wat het dagelijks leven van de burgers bemoeilijkte.
Wat weer leidde tot De schaarste aan voedsel en de stijgende prijzen leidden tot onrust onder de bevolking. In diverse steden braken voedseloproeren uit, zoals de bekende aardappelrellen in 1917 in Amsterdam.
Tijdens de oorlog stroomden meer dan een miljoen Belgische vluchtelingen Nederland binnen, vooral in de beginfase van de oorlog toen België werd aangevallen door Duitsland. Dit zette druk op de Nederlandse samenleving en economie, aangezien de opvang van deze vluchtelingen een grote uitdaging was.
Deze database richt zich vooral op het militaire aspect
Nederland mobiliseerde zijn leger en versterkte de verdediging om zijn neutraliteit te waarborgen. Gedurende de hele oorlog bleef het Nederlandse leger in paraatheid.
Zowel het Duitse Keizerrijk als de geallieerde ook wel de “Triple Entente” genoemd.
Deze scheepvaart kreeg te maken met een onderzeeboot en zeemijn oorlog die vele slachtoffers zou eisen.
Een ander groot probleem was de internering van duizenden buitenlandse militairen die de grens overstaken naar Nederland. Deze soldaten werden geïnterneerd in kampen, omdat Nederland verplicht was om hen te ontwapenen en vast te houden om zijn neutraliteit te behouden.
Link naar de film Leger en Vloot film